Gündem

‘Varis, gebelerde ve doğum denetim hapı kullananlarda daha fazla görülüyor’ 112 Acil Fm Haber

Paylaş


112 Acil Fm Haber

Kalp ve Damar Cerrahisi Doç. Dr. Mustafa Seren, varis oluşumunda ilerleyen yaşın, fazla kilonun, uzun müddet ayakta kalınan yahut oturulması gereken bir mesleğe sahip olmanın, genetik yatkınlığın ve cinsiyetin tesirli olduğunu söyleyerek, “Kadınlık hormonları ve duvarında gevşemeye neden olur. Bilhassa gebelerde ve doğum denetim hapı kullananlarda hormon düzeyine bağlı olarak varis gelişimi daha sıktır” dedi.

İnanç Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kısmı Doç. Dr. Mustafa Seren, birçok insan için kozmetik bir sorun olarak görülen varisin, bacaklarda ağrı ve yük hissi, ayaklarda yanma, bacak kaslarında kramp, bacakta şişme, varis bölgelerinde ve etrafında kaşıntı, varis etrafında deri değişiklikleri, deriye yakın varislerde damar duvarının incelmesine bağlı kanama şikayetlerine yol açabileceğini belirtti. Varisin ekseriyetle ayak bileklerinde ve bacaklarda oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Seren, “Varis, toplardamar içindeki kan basıncının yükselmesi nedeniyle oluşur. Bu basıncın yükselmesine neden olan durum toplardamar içindeki kapakların yahut kapakçıkların yetersizliğidir. Olağanda toplardamarlardaki tek taraflı kapaklar, kanın bacaklardan kalbe gerçek hareket etmesine katkıda bulunur. Şayet bu kapaklarda hasar yahut güçsüzlük oluşursa kan, geriye yanlışsız kaçarak bacaklarda göllenir. Bacak toplardamarlarında göllenen kan, sonuçta küçük toplarlardamarların ve yan kısımların genişlemesine yani varis oluşumuna neden olur” diye konuştu.

‘YETİŞKİNLERİN 3’TE 1’İNDE GÖRÜLÜYOR’

Varisin her bireyde ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Seren, kimi faktörlerin ise, varis oluşmasında tesirli olabileceğini bildirdi. Doç. Dr. Seren, varise neden olan faktörleri şu halde sıraladı:

“İlerleyen yaşla birlikte toplardamar kapaklarında ve duvarında gevşeme olur. Kadınlık hormonları, ven duvarında gevşemeye neden olur. Kadınlık hormonları ven duvarında gevşemeye neden olur. Bilhassa gebelerde ve doğum denetim hapı kullananlarda hormon düzeyine bağlı olarak varis gelişimi daha sıktır. Varis, genetik geçiş gösterir ve ailesinde varis olan şahıslarda görülme mümkünlüğü daha fazladır. Uzun mühlet ayakta kalan yahut oturarak iş yapan şahıslarda kan sirkülasyonuna bağlı olarak daha sık varis gelişir. Fazla kilo toplardamardaki kan basıncını artırır ve varis oluşmasına neden olabilir. Varis, erişkinlerin 3’te 1’inde görülen hayli yaygın bir rahatsızlıktır. Varis toplumda hayli sık karşılaşılan bir hastalıktır.”

‘TOPLARDAMAR İLTİHABINA NEDEN OLABİLİR’

Doç. Dr. Mustafa Seren, varisin ekseriyetle önemli komplikasyona yol açmadığını fakat ender de olsa bacaklarda bilhassa ayak bileğine yakın bölgede ağrılı ülser, toplardamar iltihabı, variköz damarların içinde ve bağlantılı olduğu derin toplardamarlarda pıhtı (derin ven trombozu), derin ven trombuzuna bağlı akciğer embolisine neden olabileceğini bildirdi. Varisin birkaç tipinin olduğunu belirten Doç. Dr. Seren, tedavi usulleri ile ilgili şunları söyledi:

“Günde 3-4 kere yaklaşık 15’er dakika bacaklar, kalp düzeyinin üzerinde tutulur. Bu tedavi usulü, hafif ve orta dereceli varis sorununda şikayetleri azaltabilir. Kompresyon çorapları ise varisleri olan hastalarda bacaklarda göllenen kanın birikmesini önler. Her gün giyildiğinde hayli tesirli olabilir. Bir öteki tedavi formülü, kimyasal bir casusun varislerin içine enjekte edilmesiyle varisli damarın yok olmasını sağlayan ‘skleroterapi’ tedavisidir. Ayrıyeten varis tedavisinde ‘mikroflebektomi’ olarak isimlendirilen özel cerrahi aletlerle küçük kesi kullanarak variköz oluşumların çıkarılması süreci de tesirlidir. Bu süreç tek başına yapılabildiği üzere, EVLA yahut stripping ameliyatlarıyla birlikte de yapılabilir. Varis tedavisi, lazer yahut radyofrekans gücüyle variköz damarların tedavi edilmesiyle de gerçekşeştirilebilir. Bir kateter yoluyla variköz damarlara girildikten sonra lazer yahut radyofrekans gücü ile varisleşmiş damarın duvarı harap edilir. Ven cerrahisi (Stripping ve ligasyon) ise cerrahi olarak varisleşmiş olan damar bir tel aracılığıyla çıkarılmasıyla gerçekleştirilen varis tedavi prosedürüdür.”

Doç. Dr. Seren, varis oluşumunu önlemek için dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili de, “Düzenli antrenman yapmak, fazla kilolardan kurtulmak, uzun mühlet ayakta yahut oturarak çalışmaktan kaçınmak, ptururken bacakları uzatmak ve uzun mühlet bacak bacak üstüne atmamak, çok sıkı ve dar kıyafet giymekten kaçınmak varis oluşumunun önlenmesinde etkilidir” dedi.


Demirören Haber Ajansı / Sıhhat

112 AciL FM Sosyal Medya Hesaplarımız

" İnstagram ve Twetetr Hesabımızdan Anlık SonDakika içerikler paylaşılmakta "

112ACİLFM İNSTAGRAM

112ACİLFM TWİTTER

YOUTUBE   TikTok  ANDROİD

112AcilFm Kardeşi www.112acilfm.net

Eğlence,Kripto   www.webilginç.com


Youtube Kanalımızda ki Son Trend Videomuz

YouTube video


Paylaş