Gündem

Mültecilerin ve göçmenlerin sağlığına öncelik vermek !

Paylaş

Çatışma, doğal afetler ve iklim değişikliği tarafından tetiklenen çok sayıda devam eden insani krizin ortasında, 3 DSÖ bölge ofisi hükümetleri, mülteci ve göçmen sesleri de dahil olmak üzere sivil toplumu ve sağlık ortaklarını bu hafta İstanbul’da üst düzey bir toplantıda bir araya getirerek ortak bir yeni hem mevcut gerçekleri göz önünde bulundurarak hem de gelecekteki fırsatları ve zorlukları öngörerek mültecilerin ve göçmenlerin yanı sıra ev sahibi toplulukların sağlık ve esenliğini ele alan vizyon.

Toplantı, 122 ülke ve bölgeyi kapsayan DSÖ Afrika ve Doğu Akdeniz bölge ofislerinin desteğiyle DSÖ Avrupa Bölge Ofisi tarafından düzenlendi.

Sahel’den Suriye’ye ve şimdi Ukrayna’ya kadar, 3 DSÖ bölgesinin tamamı, son yıllarda hem kendi coğrafyalarında hem de ötesinde büyük ölçekli göçlere ve nüfusların yer değiştirmesine tanık oldu.

“Göç, modern veya farklı bir fenomen değil, toplumlarımızın kalıcı, zenginleştirici ve hayati bir parçası, toplumlar ve insanlar olarak nasıl gelişip geliştiğimizin temel bir bileşenidir” dedi. Hans Henri P. Kluge, DSÖ Avrupa Bölge Direktörü. Mülteciler ve göçmenlerle birlikte, statümüzden bağımsız olarak hepimizin sağlığa erişimi olduğunda hepimizin daha iyi durumda olduğunu anlamak için halk sağlığı yaklaşımımızı yenilememiz gerekiyor.”

Sadece son 3 hafta içinde, DSÖ ve ortakları hem Ukrayna’da hem de mültecileri alan çevre ülkelerde acil sağlık ihtiyaçlarını desteklemeye çalışırken, 3 milyondan fazla insan Ukrayna’daki savaştan kaçtı. Bu haftaki toplantı Ukrayna’daki olağanüstü hal öncesinde planlanmış olsa da, durum İstanbul görüşmelerinin zamanında ve acil olduğunu vurguluyor.

“Ukrayna’da gördüklerimiz ne yazık ki Afrika’da çok tanıdık. DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr Matshidiso Moeti, “Milyonlarca Afrikalı, çatışmalar ve diğer insani krizler nedeniyle yerlerinden edilmiş, evlerinden uzakta yaşıyor” dedi. “Bazı mülteci ve göçmenler Avrupa’ya ve diğer bölgelere giderken, Sahra altı Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin neredeyse %75’i kıtada kalıyor. Afrika, göçmenlerin sağlık ihtiyaçlarıyla nasıl başa çıkılacağı konusunda pek çok zor ders aldı ve bunlar, önerilen 5+5 yaklaşımımıza entegre edildi – öğrenilen 5 derse dayalı 5 öncelikli eylem.”

Öğrenilen beş ders
Sektörler arasında çalışmalı ve mülteci ve göçmen sesleri dahil etmeliyiz.
Göçü bir yük değil, bir varlık olarak kabul etmeliyiz.
Göçü tüm rota yaklaşımıyla ele almalıyız.
Sağlık sistemleri kapsayıcı ve insan merkezli olmalıdır.
İnsanların, hayvanların ve gezegenin sağlığını birbirine bağlayan Tek Sağlığı ve bunun göçle kesiştiğini kabul etmeliyiz.
Beş öncelikli eylem
Göçmenlerin ve mültecilerin evrensel sağlık sigortasına sahip olmalarını sağlayın.
Kapsayıcı sağlık acil durum politikaları uygulayın.
Sosyal içermeyi teşvik edin ve insanlar arasındaki eşitsizlikleri azaltın.
Göç sağlığı yönetimini ve veri toplamayı güçlendirin.
Yeni ortaklıkları ve yenilikçi çalışma yöntemlerini destekleyin.
DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr Ahmed Al-Mandhari, “Birçok ülke son yıllarda bu unsurlardan bazıları üzerinde hareket etmeye başladı, ancak hepsini bir araya getirmek ve retorikten eyleme gerçekten geçmek hiç bu kadar önemli olmamıştı” dedi. “Birbirine bağlı dünyamız, mülteci ve göçmen sağlığına tüm yol yaklaşımını gerçekten yerleştirmek için daha fazla bölgelerarası ortaklık çağrısında bulunuyor.”

2015 yılındaki son Mülteci ve Göçmen Sağlığı Yüksek Düzeyli Toplantısı sırasında, DSÖ’nün Avrupa Bölgesi, mültecilerin, sığınmacıların ve göçmenlerin gelişinde büyük ve ani bir artışla karşı karşıya kaldı. Pek çok ev sahibi ülke o dönemde hazırlıklı değildi ve göç yoğun siyasi tartışmaların odağı haline geldi. Buna karşılık, DSÖ Avrupa Bölge Komitesi, DSÖ Avrupa Bölgesi 2016-2022’de mülteci ve göçmen sağlığı için Strateji ve eylem planını kabul etti.

Bu plan kapsamında, birçok Üye Devletin sağlık sistemlerini daha erişilebilir ve kapsayıcı hale getirmesi, çok sayıda mülteci ve göçmen için acil durum planlarına sahip olması ve bu hassas nüfuslar için sağlık ihtiyaçları değerlendirmeleri yapmasıyla hemen hemen tüm parametrelerde ilerleme kaydedilmiştir.

“Bu ilerlemeye rağmen, bitmemiş işler devam ediyor ve göçmenlerin yaşamımıza yaptıkları önemli katkıların tanınması da dahil olmak üzere, mülteci ve göçmen sağlığı hakkında, daha önce yaptıklarımızın üzerine inşa edilen ve bizi bir sonraki seviyeye taşıyan yeni bir anlatının zamanı geldi. toplumlar,” dedi DSÖ/Avrupa’dan Dr Kluge.

Gine-Bissau’dan gelen ama şimdi İtalya’da yaşayan Embalo gibi göçmenler. COVID-19 salgını sırasında o ve arkadaşları, evlat edindiği topluluk için maskeler yaptı. Embalo, “[Gine-Bissau’da] köyümde bir sorun olduğunda, herkesin, özellikle de gençlerin, yardım etmek ve yardım etmek ahlaki bir görevi vardı” dedi. “Şimdi bana ev sahipliği yapan ülkenin sakinlerine yardım etmeliyim.”

Dr Kluge, “Geldiğimiz 5+5 çerçevesi, yalnızca Avrupa Bölgesi için değil, bunun çok ötesinde ilerlemenin yolunu açıyor” dedi. Riskler yüksek, ancak hepimizden beklentilerim var: yükten fırsata göç konusundaki zihniyetlerimizi yeniden çerçevelemek; öğrenilen dersleri ve pratik çözümleri paylaşmak; ve eylem için üç bölgeli bir ortaklık kurmak. Bizi birbirimize bağlayan insanlığı, herkes için sağlıkla ulaşılabilecek ve ulaşılması gereken bir öncelik olarak kabul etmeliyiz.”

Gerçekler ve rakamlar:
2020’de Türkiye, dünyadaki en fazla sayıda mülteci ve sığınmacıya ev sahipliği yaptı (yaklaşık 4 milyon), onu Ürdün, Batı Şeria ve Gazze Şeridi ve Kolombiya izliyor (Uluslararası Göç 2020’de Öne Çıkanlar).
15 Mart 2022 itibariyle 3 milyondan fazla mülteci Ukrayna’yı terk etti ve bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’ya göç eden en hızlı artan mülteci sayısı. Çoğunluk, diğer Avrupa ülkeleri arasında Polonya, Macaristan, Slovakya, Moldova Cumhuriyeti, Romanya, Rusya Federasyonu ve Beyaz Rusya’ya kaçtı. Bu rakam yükselmeye devam ediyor.
2020’de, Orta Asya ülkeleri de dahil olmak üzere DSÖ Avrupa Bölgesinde yaşayan 101 milyon uluslararası göçmen vardı (Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanına (UNDESA) göre, DSÖ/Avrupa’nın ülke bileşimine göre ayarlanmış); bu, Avrupa ve Orta Asya’daki insanların %13’ünden fazlasına eşittir.
Küresel olarak, tahminen 281 milyon insan, 30 kişiden 1’inden fazla olan menşe ülkelerinin dışında yaşıyor.
DSÖ Avrupa Bölgesi, küresel uluslararası göçmen nüfusun yaklaşık %36’sına ev sahipliği yapmaktadır.
Almanya, 2020’de yaklaşık 16 milyon göçmen ile DSÖ Avrupa Bölgesi’ndeki en önemli (ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra küresel olarak en önde gelen ikinci) destinasyondur. Almanya’da yaşayan göçmen sayısı 2015 ve 2020 arasında 5 milyonun üzerinde arttı Çoğunluğu Polonya, Türkiye, Rusya Federasyonu ve Kazakistan’dan ve aynı zamanda Suriye Arap Cumhuriyeti’nden gelen bölgeler arası göçmenlerdir (World Migration Report 2022).
DSÖ Avrupa Bölgesi’ndeki bir sonraki en büyük göçmen barındıran ülkeler, Rusya Federasyonu (11.6 milyon), Birleşik Krallık (9.4 milyon), Fransa (8,5 milyon), İspanya (6,8 milyon), İtalya (6,4 milyon) ve Türkiye (6,4 milyon) milyon) (UNDESA).
Rusya Federasyonu, Ukrayna, Polonya ve Romanya gibi Doğu Avrupa’daki birçok ülke, Bölgedeki en büyük göçmen nüfuslarından bazılarına sahiptir (Dünya Göç Raporu 2022).


112 AciL FM Sosyal Medya Hesaplarımız

" İnstagram ve Twetetr Hesabımızdan Anlık SonDakika içerikler paylaşılmakta "

112ACİLFM İNSTAGRAM

112ACİLFM TWİTTER

YOUTUBE   TikTok  ANDROİD

112AcilFm Kardeşi www.112acilfm.net

Eğlence,Kripto   www.webilginç.com


Youtube Kanalımızda ki Son Trend Videomuz

YouTube video


Paylaş