Gündem

Maymun çiçeği virüsü nedir, bulaşıcı mı? Maymun çiçeği virüsü öldürür mü? Maymun çiçeği virüsü belirtileri! 112 Acil Fm Haber

Paylaş


112 Acil Fm Haber

Dünyanın birçok yerinde görülen maymun çiçeği virüsü bulaşıcı mı ve öldürcü bir virüs mü olduğu merak ediliyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere onlarca ülkede yüzlerce olay açıklanırken, İngiliz uzmanlar göz arkası edilen lakin hastalığın en değerli belirtisinin 4 bölgede oluşan şişlik olduğunu ve bu semptomları bedenlerinde görenlerin çabucak doktora gitmeleri konusunda ihtarlarda bulundu. Maymun çiçeği virüsü nedir, bulaşıcı mı? Maymun çiçeği virüsü öldürür mü? Maymun çiçeği virüsü belirtileri! Ayrıntılar haberimizdedir…

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun Çiçeği Hastalığına, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) neden olur.

Monkeypox, öncelikle Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve vakit zaman öteki bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır.

Monkeypox birinci olarak 1958’de laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek gibisi bir hastalık salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir, bu nedenle ‘maymun çiçeği’ ismi verilmiştir. Maymun çiçeği virüsü hadisesi beşerde birinci olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülmüştür. Kelam konusu tarihten itibaren öbür Orta ve Batı Afrika ülkelerindeki insanlarda maymun çiçeği virüsü hadisesi bildirilmiştir.

Maymun çiçeği virüsünün Orta Afrika ve Batı Afrika olmak üzere iki farklı genetik kümesi vardır.İnsanlarda görülen Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika virüsüne nazaran daha şiddetlidir ve daha yüksek mevt oranına sahiptir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BULAŞICI MI?

Monkeypox virüsü insanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar üzere yabanî hayvanlardan bulaşır, lakin beşerden beşere bulaşma da gerçekleşebilir.

Monkeypox virüsü bir bireyden başkasına lezyonlar , beden sıvıları, teneffüs damlacıkları ve yatak örtüsü üzere kontamine gereçlerle temas yoluyla bulaşır. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların öteki hayvansal eserlerini yemek muhtemel bir risk faktörüdür. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ ÖLDÜRÜR MÜ?

İngiliz medyasına konuşan İngiliz tabip David Lloyd, hastalığın “olağandışı” bir erken belirtisi olduğunu ve bunun bedenin birtakım bölgelerinde görülebileceğini söyledi. Sky News’e konuşan Dr. Lloyd, “Hastalığın kimi karakteristik semptomlarını bedeninizde gördüyseniz çabucak doktora gidin. İsilik ve kızarıklığın yanı sıra şişlik en değerli belirtilerden biri. Çiçek hastalığında bu şişkinlik olmuyor” tabirini kullandı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ!

Dr. Lloyd, bu şişliklerin bedenin belirli bölgelerinde görülebildiğini söyledi. Öte yandan İngiliz Ulusal Sıhhat Hizmetleri, bu şişliklerin bedenin nerelerinde görüldüğünü ayrıntılıca açıkladı. İngiliz yetkililer, “Boynun iki yanında, çenenin altında, koltukaltı bölgesinde ve kasık etrafında bu şişlikler görülebilir. Bu şişlikler ağrı yaratabilir” açıklamasını yaptı. Öte yandan İngiliz yetkililer, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı , sırt ağrısı, üşüme ve yorgun hissetme üzere belirtilerin de yaygın olduğunu aktardı. Yapılan açıklamada, “Kaşıntı ve kızarıklık genelde birinci semptomdan 1 ile 5 gün içinde oluşuyor. Kızarıklık ve kaşıntı genelde yüzde başlıyor ve bedenin öteki bölgelerine sıçrıyor. Sivilce üzere şişliklerin içinde sıvı bulunuyor ve daha sonra bu yaralar kabuk tutuyor ve vakit içinde düşüyor” denildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ

Teşhiste, polimeraz zincir tepkisi (PCR), doğruluğu ve hassaslığı göz önüne alındığında tercih edilen laboratuvar testidir. Mümkün olduğunda biyopsi bir seçenektir.

Orthopoxvirüsler serolojik olarak çapraz reaktif olduğundan, antijen ve antikor saptama usulleri, maymun çiçeğine has doğrulama sağlamaz. Bu nedenle, kaynakların hudutlu olduğu durumlarda teşhis yahut hadise incelemesi için seroloji ve antijen saptama usulleri önerilmez.

Şimdi maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu için kanıtlanmış, inançlı bir tedavi yoktur. Maymun çiçeği salgınını denetim altında tutmak gayesiyle çiçek hastalığı aşısı, antiviraller ve İntravenöz immün globulin (VIG) kullanılabilir. Bununla birlikte, şu anda, yepyeni (birinci nesil) çiçek hastalığı aşıları artık halka açık değildir. 2019’da çiçek hastalığı ve maymun hastalığının önlenmesi için daha yeni bir aşı onaylanmakla birliktehenüz kamu bölümünde yaygın olarak mevcut değil.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKALARI!

İspanya ve Portekiz’de sıhhat bakanlıkları, maymun çiçeği (monkeypox) virüsü olaylarına karşı alarma geçti.

Orta ve Batı Afrika’da maymundan beşere geçen endemik bir virüsün neden olduğu az bir hastalık olan maymun çiçeğinin, İspanya’nın başşehri Madrid’de 8, Portekiz’in başşehri Lizbon’da da 5 şahısta tespit edildiği açıklandı.

Madrid’deki hastaların sıhhat durumlarının düzgüne gittiği bilgisi paylaşıldı.

İspanya Ulusal Mikrobiyoloji Merkezi de Madrid’de tespit edilen 8 olayın maymun çiçeği virüsü olduğu konusunda ortak bir görüş olmasına karşın kesin sonuçların tahlillerin tamamlanmasının akabinde aşikâr olacağını duyurdu.

İspanya Acil Sıhhat Hizmetleri ve İhtarlar Uyum Merkezi Yöneticisi Fernando Simon, İngiltere’nin akabinde Portekiz ve İspanya’da görülen maymun çiçeği hadiseleri ortasında bir irtibat olup olmadığının da araştırıldığını söyledi.

Simon, “Şu anda çok yeni fakat her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olmalıyız. Virüsün bulaşması çok düşük bir mümkünlük olsa da büsbütün dışarıda bırakacağımız bir ihtimal değil. O yüzden temkinli olmalıyız. Tüm olasılıklar için çalışıyoruz.” biçiminde konuştu.

Maymun çiçeği virüsü Avrupa’da birinci olarak 15 Mayıs’ta İngiltere’de 4 şahısta tespit edilmiş, akabinde 17 Mayıs’ta Portekiz’de 5 şahısta bu virüsün görüldüğü, 15 kişinin de kuşkulu durumda nezaret altına alındığı belirtilmişti.

Maymun çiçeğinde, deride döküntü ve kabarıklıklar, ateş, sırt ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri en yaygın belirtiler olarak biliniyor.


112 AciL FM Sosyal Medya Hesaplarımız

" İnstagram ve Twetetr Hesabımızdan Anlık SonDakika içerikler paylaşılmakta "

112ACİLFM İNSTAGRAM

112ACİLFM TWİTTER

YOUTUBE   TikTok  ANDROİD

112AcilFm Kardeşi www.112acilfm.net

Eğlence,Kripto   www.webilginç.com


Youtube Kanalımızda ki Son Trend Videomuz

YouTube video


Paylaş