Gündem

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, belirtileri neler, nasıl tedavi edilir? Maymun çiçeği hangi ilde görüldü?

Paylaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir hastada maymun çiçeği virüsü tespit edildiğini duyurdu.
Bakan Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada, 37 yaşındaki bir hastada maymun çiçeği hastalığı tespit edildiğini belirtti.

Bağışıklık sistemi yetersizliği olan hastanın tecrit edildiğini aktaran Koca, “Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor.” dedi.

Çok sayıda ülkede görülen virüsün Türkiye’de de rastlanmasının ardından vatandaşlar internette araştırmalara başladı.
Peki, Peki, maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği nasıl bulaşır? Maymun çiçeğinin belirtileri neler, ölümcül mü? Maymun çiçeği hangi ilde görüldü? İşte tüm detaylar…
Maymun çiçeği virüsü nedir?

Maymun çiçeği, Poxviridae adlı virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Poxviridae ailesinde yer alan diğer virüsler olan Variola virüsü çiçek hastalığına, Cowpox virüsü sığır çiçeğine yol açarken Vaccinia virüsü ise çiçek aşısı üretiminde kullanılır.

Maymun çiçeği nasıl bulaşır?

Maymun Çiçeği virüsü, insanların genellikle batı ve orta Afrika’nın tropik bölgelerinde kaptığı nadir bir viral enfeksiyondur. Genellikle virüsü barındırdığı bilinen sincap gibi hayvanlarla doğrudan temas yoluyla yayılır. Bununla birlikte, enfekte bir kişiyle çok yakın temas yoluyla da bulaşabilir.

Maymun çiçeği virüsü belirtileri neler?

Ateş, döküntü, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, enerji eksikliği ve şişmiş lenf düğümleri, Maymun Çiçeği ile ilişkili en yaygın belirtiler olarak biliniyor.

Maymun çiçeği virüsü karantina süresi ne kadar?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, bu virüs ile ilgili dikkat çeken açılamalar yaptı. Karantina süresinin 28 gün olabileceğini belirten Yavuz, “Temaslıda ise semptomlar oluşmadan aşılama yapılması ve 21 güne kadar izolasyonu söz konusu olabilir.” dedi.

Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de hangi ilde görüldü?

Maymun Çiçeği Hastalığı’nın ilk görüldüğü il belli oldu. Buna göre; Maymun Çiçeği Hastalığı’na yakalanan vatandaş İstanbul’da
yaşıyordu. Vakanın tedavisi İstanbul’da bir hastanede sürüyor.

Maymun Çiçeği ilk nerede görüldü?
CDC’ye göre, hastalık 1958’de araştırma maymun kolonilerinde keşfedildi. İnsana bulaşan ilk vaka 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DRC) rapor edildi.

O tarihten bu yana Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Güney Sudan’ın da içinde bulunduğu 11 Afrika ülkesinde bu virüs görüldü.

CDC’ye göre, Afrika dışında bildirilen ilk Maymun Çiçeği salgını, 2003 yılında ABD’de enfekte memeli bir hayvanın ithalatı sonucu ortaya çıktı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) verilerine göre, 2018 ve 2019’da, tümü Nijerya’da yolculuk yapmış ikisi İngiltere, biri İsrail’den ve biri Singapur’dan yolcuya Maymun Çiçeği teşhisi kondu.

Dünya geneline yayılmaya başlayan Maymun Çiçeği, Avrupa’da İngiltere ve Fransa’nın ardından Kuzey Amerika’da da görüldü.
Maymun Çiçeği’nin nedeni tespit edildi mi? Tedavisi var mı?
DSÖ’ye göre, şu anda Maymun Çiçeği için önerilen özel bir tedavi yok. Çiçek hastalığına karşı aşılamanın hastalığı önlemede yaklaşık yüzde 85 oranında etkili olduğu tespit edildi.

Bu nedenle, ciddi maymun hastalığı semptomlarını önlemek için çocuklukta önceden çiçek aşısı yapılmasını öneriliyor.

Maymun Çiçeği virüsünün doğal konağı kemirgenlerin yanı sıra ip sincapları, ağaç sincapları, yurt, primatlar ve diğer türler de virüsün taşıyıcıları olarak tanımlandı.

Maymun Çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatıyor. 2003 yılında ABD’de yaşanan yayılmada, 47 kişi ölmüştü.

Maymun çiçeği virüsü ölümcül mü?

Maymun Çiçeği virüsü genellikle hafiftir ve çoğu hasta tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde iyileşir. Yine de, hastalık ölümcül olabilir.

Ancak, bulaştığı insanların yüzde 10’unu öldürebilir
Mevcut salgına neden olan daha hafif suş, 100’de birini öldürür
Covid’in ilk vurduğu zamana benzer.
Maymun Çiçeği virüsü, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinin bazı yönlerini kapatır.

112 AciL FM Sosyal Medya Hesaplarımız

" İnstagram ve Twetetr Hesabımızdan Anlık SonDakika içerikler paylaşılmakta "

112ACİLFM İNSTAGRAM

112ACİLFM TWİTTER

YOUTUBE   TikTok  ANDROİD

112AcilFm Kardeşi www.112acilfm.net

Eğlence,Kripto   www.webilginç.com


Youtube Kanalımızda ki Son Trend Videomuz

YouTube video


Paylaş