Gündem

Siyah zeytin mi yeşil zeytin mi? Hangisi daha sağlıklı? 112 Acil Fm Haber

Paylaş

112acilfm haber-

Zeytin yüzyıllardır yetiştirilmektedir. Zeytinler yalnızca tek başına yemek için değil, tıpkı vakitte yağ elde etmek için yetiştiriliyorlar. Pekala siyah zeytin ile yeşil zeytin ortasındaki fark nedir?

Gastronomik olarak yeşil zeytin ekseriyetle sarımsak ve kurutulmuş domates ile kürlenme ve daha sonra doldurulma eğilimindedir. Siyah zeytinler ise doğal halleriyle kullanılır. Pekala, yeşil ve siyah zeytin ortasında nitekim büyük bir besin farkı var mı?

Lezzet ve besin bedelleri

Siyah zeytin ile yeşil zeytin ortasındaki temel fark hasata bağlıdır. Yeşil zeytinler büsbütün olgunlaşmadan hasat edilir, bu da onlara daha sıkı et ve daha güçlü bir lezzet verir.

Siyah zeytinler, ağaçlarda büsbütün olgunlaştığında hasat edilir, bu yüzden rengi çok farklıdır. Hem yeşil hem de siyah zeytinlerin inançla tüketilmesi için evvel işlenmesi gerekir. Bu nedenle, besin seviyesinde olgun ve olgunlaşmamış zeytinler ortasında hakikaten bir fark yoktur, fakat yeşil ve siyah zeytin ortasında yalnızca bir tat değişikliği vardır.

Ayrıyeten, her iki çeşit de antioksidanlar ve iltihap önleyici besinlerle doludur ve bağırsaklar için mükemmel bir sağlıklı bakteri kaynağıdır.

Besinsel olarak siyah zeytin protein açısından daha zengindir ve daha fazla ölçüde oleik asit ve linoleik asit içerir. Lakin siyah zeytin yeşil zeytine nazaran daha az lif içerir.

Zeytinler yeterli ölçüde lif, potasyum ve hepsinden değerlisi E vitamini üzere vitaminler ve beta karoten, lutein ve zeaksantin üzere değerli antioksidanlar sağlar. Ayrıyeten zeytinde hidroksitirozol ismi verilen güçlü bir antioksidan ve antitümör tesiri olan bir unsur vardır.

Zeytinde bulunan E vitamini  antioksidan tesir gösterir, bu nedenle özgür radikallerin neden olduğu oksidatif hasara karşı korur. E vitamini cildin yüzeysel katmanlarında birikir ve cildi UV ışınlarından, kirlilikten ve dumandan korur. Koroner kalp hastalığının başlamasını önler ve kısırlığa karşı savaşır. Zeytinde 100 gramda 1,99 mg E vitamini bulunur.

Zeytinlerde bulunan beta karoten ölçüsü 288 mcg’dir. Beta karoten, cilt ve göz sağlını koruyan ve hücre büyümesi ve farklılaşması süreçlerine katılan A vitamininin öncüsü olan bir antioksidandır. Beta karoten, bitkilerin turuncu renginden sorumlu bir bitki pigmentidir.

Zeytinde bulunan lutein ve zeaksantin, retinanın içinde bulunan ve antioksidan tesirleri sayesinde radyasyonların neden olduğu hasara karşı güçlü bir muhafaza sağkayan 2 karotenoiddir.

Zeytinde bulunan hidroksitirozol, güçlü bir antioksidan ve antitümör özelliklere sahip bir polifenoldür. Zeytin ağacının yapraklarında ve zeytinyağında çok bulunur.

Zeytinin sıhhate faydaları

Zeytin ve zeytinyağı Akdeniz diyetinin temelini oluşturur ve tüketimi sıhhat açısından sayısız yarar sağlar. Bilhassa antioksidanların ve düzgün yağların varlığı, kalp ve damar sıhhatini takviyeler ve özgür radikallerin neden olduğu hasarı azaltır.

Antioksidan ve antikanser özellikleri

Zeytin, E vitamini, beta karoten, hidroksitirosol, lutein ve zeaksantin üzere antioksidanlar açısından epey zengindir. Tüm bu antioksidanlar bedeni hür radikallerin neden olduğu hasarlardan korur ve hücresel yaşlanmaya ve kanserli hücrelerin oluşumuna karşı gayret ederler. Ayrıyeten araştırmalar, zeytin tüketiminin bedende doğal olarak bulunan bir antioksidan olan glutatyon düzeylerini artırdığını gösteriyor. Ayrıyeten çalışmalar, zeytinde bulunan hidroksitirozolün kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasını önleyebileceğini gösteriyor.

Bağırsak hareketliliğini düzenler

Zeytinler, tokluk hissini uyaran ve bağırsak hareketliliğini destekleyen, ayrıyeten atık ve toksinlerin atılmasına yardımcı olan lifler açısından zengindir. Ek olarak, lifler yağların ve şekerlerin emilimini azaltır.

Berbat kolesterolü düşürür

Zeytin, sağlıklı bir diyetle birlikte tüketilirse, bilhassa makus kolesterol olarak isimlendirilen LDL kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Araştırmalar, 2 haftalık bir mühlet boyunca zeytinyağı alımının LDL kolesterol seviyelerinde yüzde 16’lık bir düşüş sağladığını göstermektedir. Bu, zeytin ve zeytinyağı tüketiminin kalp ve damar hastalıklarına karşı koruduğu manasına gelir.

Göz sıhhatini korur

Zeytin, görme için gerekli A vitamininin öncüsü olan beta karoten içeriği ve retinada bulunan iki antioksidan olan lutein ve zeaksantin sayesinde gözleri ve görme işlevini korur.

Tansiyonu düşürür

Araştırmalar, zeytin özütünün tansiyon kıymetlerini düşürebildiğini gösteriyor. Bu aktivite, oleik asit üzere tekli doymamış yağ asitlerinin mevcudiyetine bağlıdır.

Şeker hastaları için uygundur

Zeytinlerin glisemik indeksi düşüktür, bu nedenle şeker hastaları tarafından makul ölçülerde tüketilebilirler. Ek olarak lif varlığı, öğünün glisemik düzeylerinin azaltılmasına yardımcı olur.

Günde kaç zeytin yenir?

Diyette çok fazla kalori almamak için 7-8 zeytin dozunun aşılmaması önerilir.

Zeytinler mutfakta son derece çok taraflılığa sahiptir. Salatalara eklenebilir yahut sosları tatlandırmak için kullanılabilirler. Zeytinler et ve balıkları baharatlamak için kullanılabilir, pizzaya eklenebilir yahut köftelere lezzet vermek için doğranmış yahut ekmeğe sürülecek formda kullanılabilirler.


112 AciL FM Sosyal Medya Hesaplarımız

" İnstagram ve Twetetr Hesabımızdan Anlık SonDakika içerikler paylaşılmakta "

112ACİLFM İNSTAGRAM

112ACİLFM TWİTTER

YOUTUBE   TikTok  ANDROİD

112AcilFm Kardeşi www.112acilfm.net

Eğlence,Kripto   www.webilginç.com


Youtube Kanalımızda ki Son Trend Videomuz

YouTube video


Paylaş