Periodontoloji 112 Acil Fm
Diş hekimliğinde diş ve kökleri saran diş etinin sıhhatiyle ilgilenen branştır. Son yıllarda hayli tanınan bir hale gelmiştir, zira beşerler diş estetiği dışında diş etlerinin de bu estetiği direk etkilediğini keşfetmişlerdir. Periodontoloji branşı diş taşları, diş eti operasyonları,flap operasyonları, papil operasyonları, derin küretaj ve implantolojiyi içermektedir.
Bilhassa gülünce diş etinin fazla görünmesi (Gummy smile) dediğimiz dişetinin 3 mm den daha fazla sarkık görünmesi makûs bir estetiğe sebep olmaktadır. Son yıllarda bu operasyon için gingivektomi ve gingivoplasti süreci artık sıkça uygulanabilir ve istenir hale gelmiştir.
Endodonti
Endodontiyi anlayabilmek için, öncelikle kısaca diş anatomisinden bahsedelim. Dişin, dişetinin üstünde kalan ve ağız içinde gözüken kısmına kuron; ağızda görünmeyen ve kemik içinde kalan kısmına ise kök ismi verilir. Dişler, birkaç katmandan oluşmaktadır. En dış katman; dişeti sonunun üzerinde görülen mine katmanıdır. Mine katmanının altında dentin ismi verilen bir yapı mevcuttur. Dişin dış dokuları olan mine ve dentinin altında yumuşak bir bağ dokusu olan ve dişin canlı kısmını oluşturan pulpa dokusu bulunmaktadır, halk ortasında “dişin siniri” olarak bilinir. Bir dişin büyüme ve gelişmesi sırasında pulpanın misyonu onu beslemektir. Bir diş büsbütün geliştiğinde ise pulpa dokusu; ağrıyı ileterek dişin ziyan gördüğünü ya da iltihaplandığını haber vermektir.
Endodonti, diş pulpasına kadar ilerlemiş olan sorunlar ile ilgilenen ve tedavisini yapan diş hekimliği koludur.
Diş hekimliği eğitimini tamamladıktan sonra, pratik ve teorik eğitimini kök kanalı tedavisi kısmında yapmış ve doktorasını tamamlamış uzman tabip endodontist ismini alır.
Ağız,Diş ve Çene Cerrahisi;
Ağız içerisinde yer alan hem yumuşak ( yanak, damak, lisan ,dudak ,kaslar vb..) hem de sert dokularda (dişler, kemikler) gelişen kistik yahut tümöral patolojilerin tedavilerin yanı sıra diş ve çene kırıkları,sürmüş yada gömük kalmış dişlerin çıkartılması yahut sürdürülmesi, protez üretimine yardımcı olmak hedefiyle yapılan düzeltmeleri içeren bir anabilim kısmıdır. Çene-yüz bölgesi ağrıları, çene eklemi hastalıkları, tükürük bezi rahatsızlıkları çene-yüz deformitelerinin düzeltilmesi de çene cerrahisinin çalışma alanı içindedir. Bunlarla bir arada birtakım sistemik hastalıkların ağız içinde ki bulgularının teşhisi, tedavisi ve denetimleri de yapılmaktadır.
Ortodonti, dişler ve çenelerin estetik ve işlevini mefkureye ulaştırarak bireyin hayat kalitesini yükseltmesine katkıda bulunan bilim kısmıdır.
Hangi yaşta olursa olsun, tedavi edilmeyen ortodontik sorun daha da kötüleşir. Vakit geçtikçe, çapraşıklık nedeniyle dişlerin gereğince pak tutulamaması sonucu oluşan çürük ve diş eti hastalıkları, diş kayıplarına sebep olabilir. Bunların yanında bozuk kapanışlar diş yüzeylerinin olağandışı aşınmasına, çiğneme ve konuşmada zorluklara ve takviye kemik ve diş eti dokularının hasarına yol açabilmektedirler.
Ortodonti, dişlerinizin sıhhati ile birlikte, gülümsemenizin de düzelmesini ve daha düzgün olmasını sağlayan bir bilim kısmıdır. Her bireyin kapanış bozuklukları ve tedaviden beklentileri bir diğerinden farklı olduğundan, ortodontistiniz gereken düzeltimi dikkatlice tahlil ettikten sonra en güzel tedavi prosedürünü size önerecektir.
112 AciL FM Sosyal Medya Hesaplarımız
" İnstagram ve Twetetr Hesabımızdan Anlık SonDakika içerikler paylaşılmakta "
112AcilFm Kardeşi www.112acilfm.net
Eğlence,Kripto www.webilginç.com
Youtube Kanalımızda ki Son Trend Videomuz