Personel Sağlık

Periodontal Cerrahi 112 Acil Fm

Paylaş

Kimi durumlarda, diş eti hastalıkları ve durumlarını tedavi etmek için periodontal cerrahiler gerekmektedir. Bu tip cerrahiler, diş eti cerrahisi olarak bilinmektedir. Bu cerrahi prosedürlerde amaç, diş eti hastalığını tedavi etmek ya da

  • kaybedilen kemik dokusunu ve yumuşak dokuları tekrar kazanmak

  • diş kaybını engellemek

  • bakterileri, enfeksiyonu elimine etmek

  • diş etini şekillendirmek

üzere süreçleri kapsamaktadır.

Cerrahi Prosedür Tipleri

Son üç dekatta giderek süratle gelişen periodontoloji, diş hekimliğine çok çeşitli cerrahi yaklaşımlar katmıştır. Zira periodontoloji alanında kullanılan cerrahi süreçler çok fazla çeşitlilik göstermektedir. Diş eti uzmanının hangi cerrahi süreci yapacağı, diş eti hastalığının tipi ve şiddetine bağlı olarak değişebilmektedir.

Ekseriyetle diş eti cerrahileri öncesinde diş eti uzmanları diş yüzeyi paklığı, gerekli ise kök yüzeyi düzleştirmesi (küretaj) üzere süreçleri gerçekleştirir ve ağız hijyeni ile ilgili gerekli teklifleri yaparlar.

Periodontal cerrahi süreçler; flap operasyonları, kemik grefti uygulamaları, yönlendirilmiş doku rejenerasyonları, yumuşak doku transferleri üzere çeşitli uygulamaları kapsamaktadır. 

Diş Eti Operasyonu için Hazırlıklar

Diş eti cerrahisi öncesinde diş eti uzmanının operasyon öncesi değerlendirmesi yapması gerekmektedir. Zira operasyon gereken bir durum olsa da her kural altında periodontal cerrahi süreçler yapılamamaktadır. Her şeyin hazır olduğundan emin olmak için diş eti uzmanı;

  • tıbbi anamnez alarak hastanın durumunu kıymetlendirir

  • dişler, ağız ve çene  kemiklerinin stabilitesi, sıhhatini kıymetlendirir

  • cerrahi süreç alanının güzelleşmesini etkileyebilecek enfeksiyon, abse ya da diğer lezyonların varlığını denetim eder

  • hastaya, operasyonun faydaları, riskleri konusunda bilgi verir ve hastanın onayı ile cerrahi sürece geçilir.

Cerrahi Sırasında Neler Oluyor?

Uygulanan cerrahi operasyon tipine nazaran değişmekle birlikte bir dizi süreç yapılmaktadır. Diş eti cerrahisi süreçleri çoklukla 30 dakika ile 90 dakika ortasında bir vakit almaktadır.

Periodontal cerrahi süreçler ekseriyetle lokal anestezi altında rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir. Kimi durumlarda sedasyon ya da genel anestezi ile de bu operasyonlar yapılabilirler. Ancak bu karar diş eti uzmanı tarafından hasta ile bir arada verilir.

Operasyon esnasında cerrahiyi gerçekleştiren diş eti uzmanı, hasta örtüsü, ışık kaynağı kolu, tabla örtüsü de dahil olmak üzere büsbütün steril ekipmanlar kullanır. Sterilizasyon, mümkün enfeksiyon riskini minimuma düşürmek için çok kıymetli olduğu için örtü, tükürük emici, tampon üzere materyaller tek kullanımlıktır ve operasyon bitimini takiben tıbbi atık çöpüne atılırlar.

Küçük insizyonlar atılarak diş eti, dişlerin etrafından uzaklaştırılır. Böylelikle diş eti uzmanı, kök yüzeylerini daha uygun görür ve bu alandaki taşları, artıkları, plakları ya da enfeksiyon dokularını rahatlıkla alandan uzaklaştırabilir. 

Cerrahi alanın temizlenmesini takiben diş eti uzmanı diş etinin şekillendirilmesi, kemik rejenerasyonu süreçleri ya da planlanan başka süreçleri yapabilir.

Şayet yapılacak süreç diş eti grefti operasyonu ise yeni diş eti dokusu için hazırlanan bölge dışında verici bölgede de insizyon atılır ve hazırlanan alan kadar uygun doku elde edilerek alıcı bölgeye transfer edilir.

Planlanan cerrahi operasyonun bitimini takiben diş eti uzmanı, diş eti dokusunu tekrar yerine dikerek cerrahi alanı kapatır. Bu dikişler bizatihi düşen dikişler olabildiği üzere süreç sonrası diş eti uzmanının belirlediği mühlet sonunda alınması gereken dikişler de olabilmektedir. Alınması gereken dikişler var ise bekleme mühleti çoklukla 7-10 gün ortasındadır.

 

Düzgünleşme Periyodu

Her dental süreç sonrası diş doktoru ya da diş eti uzmanı en düzgün ve en rahat güzelleşmeye nasıl kavuşacağınız ile ilgili bilgi verir. Düzgünleşme müddeti ve süreci yapılan süreçlerin tipine, boyutuna nazaran değişiklik göstermektedir.

Çoklukla diş eti operasyonları sonrası ağrıyı rahatlatıcı ve kesici ilaçlara gereksinim duyulur. Operasyon sonrası, diş eti uzmanı hastaya önerdiği ilaçlar ile ilgili bilgi verir. Bunlarla bir arada;

–   Operasyon bölgesinin pak tutulabilmesi ve enfeksiyonun önlenmesi hedefiyle antiseptik ağız gargarası kullanımı önerilebilir.

  • Ağır idmandan kaçınılması önerilebilir.

  • Operasyonu takip eden birinci birkaç gün yumuşak yiyeceklerin tüketilmesi önerilebilir.

  • Sigara içilmemesi gerekmektedir.

Diş eti uzmanı, denetim için 1-2 hafta içerisinde bir vakte randevu vererek diş etinin güzelleşmesini müşahedeler ve şayet uygun görürse dikişlerin hepsini ya da bir kısmını alır.

Diş etleri ve dişler düzgünleşir, sıkılaşır ve daha sağlam, daha güçlü bir hale gelirler. Kimi bireyler, sıcak ve soğuk yiyecek-içeceklerle diş hassasiyeti hissetmeye başlayabilirler. Bu durumda diş eti uzmanının önereceği prosedürleri takip etmeleri gerekebilir.

Güzelleşme periyodunu takiben tekrar operasyon gerekme ihtimalini düşürmek için yapılması gerekenlerle ilgili diş eti hekiminin belirleyeceği denetim programına uyulması en az operasyon kadar kıymetli bir kademedir.

Diş Eti Hastalığı Önlenebilir mi?

Diş eti hastalığı bakteri kolonizasyonu, plak ve diş taşı oluşumu nedenli olduğu düşünüldüğünde gerçek ağız hijyeni sağlanması çoklukla diş eti hastalığından korunmak ya da geri döndürmek için uygulanabilir.

Pek çok durumda günde iki sefer hakikat fırçalama ve arayüz bakımını (diş ipi, arayüz fırçası, ağız duşu kullanımı vb) takiben sistemli tabip denetimi diş eti hastalığı oluşmadan önleyebilmektedir.


112 AciL FM Sosyal Medya Hesaplarımız

" İnstagram ve Twetetr Hesabımızdan Anlık SonDakika içerikler paylaşılmakta "

112ACİLFM İNSTAGRAM

112ACİLFM TWİTTER

YOUTUBE   TikTok  ANDROİD

112AcilFm Kardeşi www.112acilfm.net

Eğlence,Kripto   www.webilginç.com


Youtube Kanalımızda ki Son Trend Videomuz

YouTube video


Paylaş