Doğu Karadeniz Bölgesinde Kırım Kongo vakaları yoğun seyrediyor 112 Acil Fm Haber
112 Acil Fm Haber
Doğu Karadeniz Bölgesinde Kırım Kongo olayları ağır seyrediyor
KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Selçuk Kaya:
“KKKA hastalığı bu sene de başka yıllar üzere epeyce ağır hasta sayısı ile karşı karşıyayız”
“Bölgemizde hayatını yitirenler oldu yaş kümesi olarak da bunlar genç insanlardı”
TRABZON – Doğu Karadeniz Bölgesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı hadiselerinin bu yıl ağır seyrettiği, olaylar sonrası hayatını kaybedenlerin olduğu belirtildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Selçuk Kaya, bu yıl bölgeden gelen olaylarda önemli bulguların görüldüğünü bunlar ortasında hayatını kaybedenlerin daha çok genç şahıslar olduğunu söyledi.
Kene hadiselerinin Eylül-Ekim ortası azalması yaşanacağını belirten Kaya, “KKKA hastalığı bu sene de başka yıllar üzere epey ağır hasta sayısı ile karşı karşıyayız. Bunlar içerisinde bir kısım olgular önemli seyretti ve ne yazık ki kaybettiklerimiz de oldu. Bilhassa geliş anında genel durumu bozuk olan kanamayla seyreden şuur sorunu olgularda gidişat biraz daha makûs oluyor . Bunlar ortasında tüm eforlara karşın kaybettiğimiz olgularda oldu. Büyük bir ihtimalle Eylül-Ekim ortası hadise sayılarının azalmasını sonbahar bitişinde kışa hakikat yok denecek sayıya ulaşacaktır” dedi.
Yatan hastaların büyük bir kısmı şifa bularak taburcu olduğunu söz eden Kaya, “Yatan hastalarımız oldu. Bölgemizde ömrünü yitirenler de oldu. Yaş kümesi olarak da bunlar genç insanlardı. Ekseriyetle KKKA bize Gümüşhane, Bayburt, Artvin’den gelen hastalar oldu. Bu olgular her sene bilhassa baharın sonu ve yazın başı açık alanlara ziyaretler, piknikler üzere uygulamalar yaygın olacağı için bu devirlerde çok daha sık olarak yeniden görmeye devam ediyor olacak. Bunlar için vatandaşlarımızın yapması gereken en kıymetli şey bilhassa açık alan ziyaretleri yahut kırsal teması ağır olan vatandaşlarımızın bu ziyaretlerinden sonra kendi muayenelerini dikkatle yapmaları. Kene saplandığı takdirde dikkatli ve ihtimamlı bir formda bedenden uzaklaştırmaları gerekiyor. Hastalık bulguları istikametinden de uyanık olup kendilerini bilhassa 2 haftaya yakın kuluçka periyodu var bu süreçte takip edip şayet hastalık belirti ve bulgusu olduğu takdirde de sıhhat kuruluşlarına müracaat etsinler” diye konuştu.
Bazen haftada 5 hadise geldiğini belirten Kaya, “Vaka sayılarında azalma yok lakin çok fazla diyebilmek için sayısal bir kıymetlendirme yapmak çok gerçek olmaz. Bazen haftada 3-5 tane hadisenin geldiği de olabiliyor. Ekseriyetle Gümüşhane, Bayburt daha yüklü. KKKA Türkiye’de her bölgenin sorunu değil bilhassa bizim bölgemizde yüksek bölümlerde İç Anadolu Bölgesi’nde Sivas, Karadeniz Bölgesinde Tokat, Giresun’un yüksek kesitleri Alucra üzere bölgeler ön planda risk altında” halinde konuştu.
112 AciL FM Sosyal Medya Hesaplarımız
" İnstagram ve Twetetr Hesabımızdan Anlık SonDakika içerikler paylaşılmakta "
112AcilFm Kardeşi www.112acilfm.net
Eğlence,Kripto www.webilginç.com
Youtube Kanalımızda ki Son Trend Videomuz