Personel Sağlık

Çene Eklemi Antrenmanları 112 Acil Fm

Paylaş

Ağzını açıp acı ve ağrı mı hissediyorsun? Çene ekleminiz tıkalı ve elmanın ısırması artık ağrısız mı veriyor? Çiğnemek artık eğlenceli değil ve ağrı bazen donuk ve bazen keskin mi? Konuşmak ve her şeyden evvel esnemek öteki şikayetleri tetikliyor mu?

O vakit hiç kuşku yok: Çene ağrınız var!

  1. Belirtiler: Çene Kemiği Ağrısı– Farklı ağrı şartları

1.1 Ağrı nasıl tetiklenir?

Çene bölgesindeki ağrı farklı biçimlerde hissedilebileceği üzere çenenizin farklı bölgelerinde de hissedilebilir. Muhtemelen bildiğiniz üzere, çenemiz, çiğneme kaslarımız ve temporomandibular (çene eklemimiz) eklemimiz günde yemekte birkaç kere faaldir. En sevdiğimiz oyunlardan biri olan yemek yemek, lakin işleyen bir çene (ağrısız çene) yahut çiğneme aparatıyla mümkündür. Bu en düzgün formda acısız yapılır. Bununla birlikte, bu ihtiyaç artık karşılanmazsa, zevk süratle (yemek, içmek) eziyete dönüşebilir. Çenemiz yalnızca yemek yerken ve çiğnerken değil, birebir vakitte konuşurken ve esnerken de daima hareket halindedir.

Çiğneme sistemimizdeki kasların bedenimizdeki en gerilimli kaslardan kimileri olduğunu biliyor muydunuz?

Günlük çiğneme ve konuşma gerilimine ek olarak, çenemizin dayanması gereken öbür gerilimler de vardır. İç tansiyonu ve gerilimi birçok kere bilinçsizce işleriz. Birçok insan uyku sırasında dişlerini sıkar ve gıcırdatır. Çenemize bedenimizden gelen basklar, kuvvetler tesir eder. Bu, vakitle tüm bedeni etkileyebilir.

1.2 Çene Kemiği Ağrısı Semptomlar (belirtileri)

Ağrı durumlarının çeşitliliği nedeniyle, hastanın semptomları (hastalık belirtileri) gerçek bir halde sınıflandırması kolay değildir. Hekimler da birçok vakit sorun yaşarlar ve tedavilerine nereden başlayacaklarını bilemezler. Ne yazık ki, çoklukla genel ağrı semptomlara bakmadan ferdî ağrılı durumların semptomlarını (hastalık belirtileri) tedavi ederler. İlaçlar ve ağrı kesiciler reçete edilir. İbuprofen üzere ağrı kesiciler süratli bir formda yardımcı olabilir, lakin uzun vadeli bir tahlil değildir. Sırf,ağrıdan etkilenen kişinin yaşadığı tüm acıyı hesaba katan farklı bir teşhis bütünsel güzelleşmeye yol açabilir.

Birçok hasta evvel çene sorunları ile bir diş tabibine yahut ortodontiste masraf. Aşağıdaki belirtiler ekseriyetle ön plandadır:

  • Ağrı (özellikle alt çeneyi hareket ettirirken) ve çene eklemleri ve / yahut çene kasları yahut tendonları (sinirler) bölgesinde hassasiyet

  • Alt çenenin hareketliliğinin kısıtlanması (genellikle ağrılı bir CMD’nin (Çene Eklemi Rahatsızlıkları) direkt bir sonucu olarak )

  • Alt çeneyi hareket ettirirken temporomandibular (Çene Eklemi) eklem sesleri (çatlama, sürtünme)

  • Ağzı açarken ağrı (esneme, konuşma, gülme, ısırma, çiğneme)

  • Çene, yüz, şakaklar ve kulaklarda miyofasiyal (bölgesel ağrı) ağrı

  • Ansızın yanağa ve alt çeneye yayılan hudut ağrısı

  • kronik, donuk yüz ağrısı

  • çenenin kalıcı olarak yer değiştirmesi (maloklüzyon)

Burada listelenen çene kemiği ağrısı çeşitleri ortasından bir yahut birçok ağrı durumunu ağrılı tecrübelerden bildiğinizden emin olabilirsiniz. Tahminen de esasen muhakkak bir teşhis almışsınızdır ve dişlerin gıcırdatılmasına ve sıkılmasına karşı Diş Gıcırdatma Engelleyici taktınız? Tekrar de, alt yahut üst çenenin yanı sıra temporomandibular (çene eklemi) eklemde hala ağrı ile uğraş ediyor musunuz? Bu ağrılar aşağıdaki ağrıları tetikleyebilir :

  • Sırt ağrısı ,

  • Boyun ağrısı ,

  • Omuz gerginliği ,

  • Başüstü etrafında baş ağrısı ,

  • Migren yahut

  • ağrıya genel hassasiyet, bütün vücud ağrılanması?

O halde size şunu söyleyeyim: Acınızdan kurtulmanıza yardımcı olabiliriz ve yakında can sıkıcı diş gıcırdatma engelleyici sizi kurtulabilirsiniz.

Birinci evvel çene ile başlayalım: Çene sıkıntılarınızın nasıl ortaya çıktığını anlamak için çenenizin nasıl yapılandırıldığını ve çiğneme kaslarınızın nasıl çalıştığını bilmelisiniz.

1.3 Çene anatomisi – çiğneme kaslarınızı

Çenemiz temelde iki kısımdan oluşmaktadır. Üst çene, yüz kafatası sert bir kemik kesimi olup hareketsizdir. Öte yandan alt çeneyi her istikamete hareket ettirebiliriz. zira çene eklemine gevşek bir biçimde yapışır. Temporomandibular (çene eklemlerimiz) eklem ve üst ve alt çenenin çiğneme kasları birlikte işlevsel bir ünite oluşturur. Çiğneme kasları, çiğnemede kilit rol oynayan dört kastan oluşur. Ağzı kapatan çiğneme kasları ile ağzın açılmasına neden olan kaslar ortasında bir ayrım yapılır. İkisi birlikte çiğneme sürecini harekete geçirir.

Çene kapatıcılar ortasında masseter kası (çene kası) ve temporalis kası (şakak kası) bulunur. Temporalis (çene) kası ayrıyeten alt çeneyi geri çekme işlevine da sahiptir. Medial pterygoid kası ve lateral pterygoid kas, (sağ ve sol çene kasları) çenenin açılmasında rol oynar. Çeneyi ilerletmekten ve sola ve sağa taşma hareketlerinden temel olarak sorumludurlar.

Dişlerinizi çiğnerken yahut sıkarken olduğu üzere çene bölgesine çok büyük baskı tesir ederse, bu tüm yüz kaslarında çok tansiyona neden olabilir.

Yanlış çene baskısı yalnızca direkt çene meselelerine neden olmaz, tıpkı vakitte belli durumlarda yüz ağrısına da neden olabilir. Çoğunlukla çene kaslarındaki uygunsuz baskı nedeniyle önemli formda tahriş olan bir hudut etkilenir. Daha evvel de belirtildiği üzere, çene bölgesinin bu cins ağrılı baskıları bedenin öbür bölgelerinde daha fazla probleme yol açabilir.

  1. Çene ağrısı nedenleri

Bedenimizdeki öbür kaslar üzere, çiğneme kasları da fasya denilen bağ dokusu ile kaplıdır. Yanakların ve çenenin derisini yahut deri altı dokusunu oluştururlar ve çenenizin masseter ve temporal kaslarına ek olarak, öncelikle ağrınızdan sorumludur.

Çene sıkıntılarının lakin ortodontik müdahaleler ve hizalayıcılar üzere yardımcı hususlarla önlenebileceğine dair yaygın kanının tersine, çene ağrısının gerçek nedenini biliyorsanız, muhtemelen kendinize en yeterli formda yardımcı olabileceğinize inanıyoruz!

2.1 Kas-fasiyal (yüz hudut sistemi) gerginlik

Çene kemiği ağrınız varsa, nedeni bizim için açıktır. Yüzün her iki yarısı boyunca uzanan ve şakaklara kadar uzanan çiğneme kasları, çenemizin kısıtlı hareket kalıpları nedeniyle gitgide kısalmaktadır. Günümüzde ağzımızı nadiren sahiden geniş açıyoruz. Yiyeceklerimiz doğranır yahut kendimizi böleriz, örn. Bütün meyveyi ısırmak yerine elmayı küçük kesimler halinde kesin. Ek olarak, günlük ömürde, lakin bilhassa geceleri, dişlerimize o kadar sıkıyoruz ki – şuurlu ya da bilinçsiz farketmez – çiğneme kaslarımız güçlü bir baskıya maruz kalıyor.

Uzun vadede tüm çene bölgesindeki kaslar ve fasya (yüz hudut sistemi) “kısalır” ve çok tansiyon şiddetli ağrıya neden olur. Ağzımızı nasıl daha geniş açacağımızı unuttuğumuz için ve kaslar bu kadar kısaldığı için bir kısır döngü oluşur.

Ağzımızı gereğince açmayız, buna alişmamışız, kaslar kısalır, ağrı olur. Sonuç: ağızdaki ağrı daha da kısıtlanır ve kaslar daha da kısalır.

Çiğneme kasları ve temporomandibular (çene eklemleri ) eklem, başka kaslar ve eklemlerle birebir biçimde davranır. Hareket açıları çok sonlu ve uzun vadede hareketleri azaltmak için kendimizi eğitiyoruz (alışılmış) – bundan çoğunlukla sorumluyuz. çene hareket antrenmanlarının noksaniyetinden olur birden fazla ağrılarımız.

Çenemizin eğitilmiş (alışılmış), azaltılmış hareket açılarının yanı sıra öteki iki kıymetli faktör de çenede ağrıya neden olur. Bunlar ayrıyeten alt ve üst çenenizde çok tansiyon oluşumundan da sorumlu olabilir. sebep olurlar.

2.2 Ruhsal bileşen

Gerilim ve kronik ruhsal gerginlik, uzun vadede vejetatif (bitkisel) hudut sistemimizi uyandırır. Bedenimizi kalıcı olarak “savaş ya da kaç refleksi” durumuna sokarlar. Bedenimiz kortizol hormonunu daha fazla salgılar. Kortizol, kollajen sentezini mahzurlar ve böylece fasyalarımız – sinirler- da dahil olmak üzere dokunun düzgünleşmesini yahut yenilenmesini pürüzler.)

Evvelki iki kısımda öğrendiğiniz üzere, çene ağrınızdan çiğneme kaslarınızdaki ve fasyalarınızdaki – sinir- çok gerginlik sorumludur.

Beden, sıklıkla dişleri sıkarak ve gıcırdatarak gerginliği, inatçılığı ve çatışmaları bilinçsizce telafi eder.

Bu nedenle duygusal gerilim, bilhassa gece diş gıcırdatma teşhisinde belirleyici bir rol oynar . Merkezi hudut sisteminin (CNS) duygusal merkezi olan limbik sistem ile çiğneme organımız ortasında direkt bir ilişki olduğu kesin kabul edilir.

2.3 Diyet

Ruhsal gerilim ve gerilimli bir ortama ek olarak diyet, ağrının gelişiminde dolaylı bir faktör olabilir. Çene bölgesinde yanlış gerilime ve münasebetiyle ağrılı ve gergin çiğneme kaslarına neden olan yalnızca yanlış yahut kısıtlı ağız açıklığı değildir.

Her gün diyet yoluyla bedenimize eklediğimiz şeyler de kas gerginliğinin artmasına katkıda bulunur.

Fakat antiinflamatuar ve gevşetici özelliklere sahip diyetler ağrıyı hafifletebilir. Süt eserleri, et, balık, kümes hayvanları ve yumurta üzere hayvansal proteinlerden uzak durursanız , dokunuzdaki asitlenmeye değerli ölçüde karşı koyabilirsiniz . Ayrıyeten rafine şekeri diyetinizden çıkardığınızdan emin olun. Bu, fasya’nız – hudut – , kırılgan, yırtılmaya eğilimli ve esnek hale getirir. Sıhhatsiz yiyecekleri büyük oranda taze ve çoğunlukla bitki bazlı yiyeceklerle değiştirin. Ağrınız ne kadar şiddetli olursa, diyetinize o kadar çok dikkat etmelisiniz.

2.4 Akut mu yoksa aslında kronik mi?

Ağrının akut olup olmadığı yahut zati kronik bir seyir izlemiş olup olmadığı muhtemelen sizin için kıymetli değildir. Daha da kıymetlisi, acı oradadır ve ondan bir an evvel kurtulmak istersiniz. Bunu çok yeterli anlıyoruz ve bu yüzden hakikat yere geldiniz!

Bununla birlikte, iltihaplanmaya yahut makul bir hastalığa işaret edebilecek, tahminen belli dişlere mahsus daha fazla akut ağrınız varsa, lütfen bir doktora görünün.

  1. CMD – Kraniomandibular Disfonksiyon (Çene eklemi rahatsızlıkları)

Çene kemiği ağrısı, ekseriyetle tanınması çok güç olan ve bu nedenle nadiren teşhis edilen çok daha kapsamlı bir hastalığın belirtisi olabilir. Kraniomandibular disfonksiyon, çiğneme sisteminin işlevsel bir bozukluğudur. Çene ve çiğneme kaslarındaki yanlış yükler berbat bir ısırıkla , kalitesiz bir ısırık sonuçlanır. Çiğneme sırasında üst çene ile alt çenenin artık düzgün bir formda bir ortaya gelmemesi çene sıkıntılarına neden olur.

Bir çok insan, çene eklemi ağrısı ile bedenin başka eklem yahut bölgelerindeki ağrı yahut bozulma ortasında bir temas olduğundan şüphelenir. Lakin bu bir yanılgıdır.

3.1 Neden ayrıyeten baş, boyun, omuz ağrısı yahut pelvik eğrilikten muzdaripsiniz

Temporomandibular (çene eklemi) eklemdeki kalıcı çok tansiyon, uzun vadede trigeminal (beyin yüz irtibat sinirleri) sonu de tahriş eder. Bu, başka alanlarıda uyaran , projeksiyonları (elektriklenme) oluşturabilen beyin sapına alarm sinyalleri gönderir. İstikrar hissinden sorumlu olan iç kulak sıklıkla etkilenir. Beyin sapı direkt omuriliğe geçtiğinden ve bu da tüm iskelet kaslarını denetim ettiğinden, çok çeşitli alanların fonksiyonelliği olumsuz etkilenebilir.

Beyin sapı boyun, boyun ve omuz bölgesine hudut ihtarları sağlar. Orada, arıza sonucu kaslarda ağrılı gerginlik oluşur. Birtakım durumlarda, yanlış bir ısırık, örneğin, vucüd bacak dengesizliği bir farka yol açabilen sakrumda (omurganın alt kısmında büyük kemik) bir kas bozukluğuna da neden olur . Bununla birlikte, temporomandibular eklemdeki bozukluk düzelir düzeltilmez, bu durum düzelebilir.

Bununla birlikte sorun, ortopedik tedavi sırasında gerçek nedeni ele almayan çok vakit geçmesidir. Omurgada hasar meydana gelir ve omurlararası diskler bazen ağır halde gerilir.

Tahminen de zati uzun müddettir acı çekiyorsunuz ve ağrınız – ortopedik tedavilere, ağrı kesicilere yahut operasyonlara karşın – güzelleşmedi, daha da berbata mi gitti? Tahminen de bedenin öteki bölgelerinde yeni ağrı durumları ortaya mı çıktı?

Not: Bedeniniz, genel bir istikrar için çabalarken, kas-iskelet sistemindeki küçük rahatsızlıkları bir dereceye kadar telafi edebilir. Bununla birlikte, uzun vadede bununla baş edemez ve her şeyden evvel semptomsuz -hastalık belirtileri – olamaz. Bir şey dengesizleştiğinde beden bunu bize alarm ve ağrıları halinde gösterir. Bize bir şeyin düzgün çalışmadığını işaret ediyorlar.

3.2 Çenek eklem ameliyatları , Süreçler ve yapay yardımlar sebebi ortadan kaldırmaz.

“Sadece” çene ağrısından muzdarip olmanız yahut bedeninizin başka bölgelerinde kronik ağrının tesirlerini esasen yaşıyor olmanızdan bağımsız olarak: Birçok durumda, ameliyatlar gereksizdir. Bunun birçok hasta ve hatta birçok tabip için şaşırtan bir fikir olduğunu biliyoruz – bilhassa de ağrı çok fazla acıya neden oluyorsa.

Üstüne üstlük: Bedenin işini yapan ve sizi onlara bağımlı kılan yapay yardımcılara (çene destekleyciler) da karşıyız – çoklukla sonsuza dek. Çene ağrısı varsa, bunun manası şudur: Çene eklemi ağrılarınız varsa ve diş ateli (çene destekleyciler) takıyorsanız, buna karşı tavsiye ederiz. Çiğneme yüzeylerinizi çok aşınmadan muhafaza hedefine hizmet etse de asıl çene sorununuzu uzun vadede çözmez. Çene ekleminizi gevşeten ve birebir vakitte bedeninizin geri kalanı üzerinde güçlü bir tesire sahip olan kas-fasiyal gerginlikler kalır.

Birebiri, çenenizin uzun periyodik yanlış hizalanmasından kaynaklanabilecek pelvik eğim için de geçerlidir.

Pelvik eğim (kemik eriliği) ekseriyetle farklı uzunluktaki bacaklar ile alakalıdır. Bacak uzunluğundaki farkı telafi etmek için ortopedi cerrahları çoklukla tabanlık reçete eder.

Lakin bunlar bile yalnızca süreksiz, yapay tahlildir, fakat gerçek nedeni ele alma seçeneği değildir. Pelvisinizin eğimi muhtemelen çok gergin TME’nizin (çene eklem hastalığı) bir semptomu (hastalık belirtileri) yahut sonucudur. Çarpık pelvisinize bakmak muhakkak düzgün bir şeydir, lakin asıl sorunu ya da kendi başına sebebi çözmez. Birebiri yapay eklemler için de geçerlidir

Bir hatırlatma olarak: Vücudu yapay olarak destekleyen her şey onu bağımlı ve zayıf kılar. Kaslarınız ve fasyalarınız – sinirler- rahatlamayı fark ederse, zati zayıflamış alanlar da bozulacaktır. Sonuç olarak kısaltma ve sıhhatsiz duruşlar tam manasıyla somutlaştırılır, bazen yenileri eklenir. Tabanlıklar uzun vadede çarpık duruşunuzu düzeltmez. Ne tek taraflı ne de çift taraflı uygulandığında hasara yol açar.

4. Ağrıdan kurtulmanız için idmanlar

Küçük topla fasya masajı (sinir mesajı):

Evvel bir sandalyeye rahatça oturun. Fasya rulo masajı için, küçük topu yumuşak nir tenis topunu alınız . Artık küçük topla çenenizi kesim parça ufak ufak tedavi etmeye başlayın. Bunu yapmak için, topu alt çeneye yerleştirir ve çok yavaşça, daima bir basınçla ağza yanlışsız hareket ettirirsiniz. Sonra tekrar yuvarlayın ve yanağa hakikat hareket edin ve elmacık kemiği başlangıç ​​pozisyonuna geri dönün. Kimi bölgelerde önemli ağrı hissederseniz, bu noktaları yavaşça spiral hareketlerle tekrar yuvarlayın.

Küçük rulo ile fasya masajı:

Küçük rulo (yumuşak top büyüklüündeki küçük rulo) ile, evvelki alıştırmadaki küçük topa emsal halde ilerliyorsunuz. Bunu yapmak için ruloyu iki elinizle alın ve bu sefer saçınızın ayrıldığı yerden başınızın yanlarından birinin üzerinden aşağı inin. Yavaşça ve ağır bir biçimde bu tarafı kulağınıza hakikat yuvarlayın.

İkinci bir geçişte, yuvarlamayı bu tarafta yine başlatırsınız ve sırf yuvarladığınız açıyı değiştirirsiniz. Böylelikle kulağınızı geçip çeneninize geçebilirsiniz. Ayrıyeten sabit (eşit) basınçla çalışın.

Ağrınız tek taraflı olsa bile her iki antrenmanı de yapın.

İdman: Ağzınızı tekrar geniş açın (her gün)

Ağzını en son ne vakit sahiden geniş açtın? Hala bütün bir elmayı kocamanca mı ısırıyorsunuz yoksa onu her vakit “ısırık büyüklüğünde” modüllere mı ayırıyorsunuz?

Bu antrenman için en uygunu bir sandalyeye yahut kanepede oturmaktır. Artık ağzınızı açın ve bir elinizi, parmağınızı, çenenizin etrafına yerleştirip çenenizi aşağı hakikat çekerek açıklığı açın, destekleyin. Başka elinizi saç çizginize alnınıza yerleştirin ve alnınızı düzeltmek istiyormuş üzere geri çekin. Fakat gövdenizi düz tutun. Ağzınızı olabildiğince açın ve iki dakikaya kadar açık tutun.

4.3 Özet

Tekrarlayan yahut kronik ağrıdan muzdarip olmak dünyamızda neredeyse olağan olduğu için üzücü değil mi? Bunu kabul etmek istemiyoruz. Ve bu azabı çekmeyiniz !

Tansiyon devam ederse, bunlar tüm bedeninizi etkileyebilir. Lakin ağrınızı neyin tetiklediğini anlarsanız ve antrenmanları tertipli olarak kullanırsanız, kendinize en yeterli formda yardım edebilirsiniz.


112 AciL FM Sosyal Medya Hesaplarımız

" İnstagram ve Twetetr Hesabımızdan Anlık SonDakika içerikler paylaşılmakta "

112ACİLFM İNSTAGRAM

112ACİLFM TWİTTER

YOUTUBE   TikTok  ANDROİD

112AcilFm Kardeşi www.112acilfm.net

Eğlence,Kripto   www.webilginç.com


Youtube Kanalımızda ki Son Trend Videomuz

YouTube video


Paylaş