Böbrek ve akciğer hastası şuuru açık biçimde kalp ameliyatı oldu 112 Acil Fm Haber
112 Acil Fm Haber
Erzurum‘da böbrek ve akciğer hastalığı ile kalp yetmezliği bulunan Muşlu Halis Gülesmer, uyutulmayıp kalp akciğer makinesine de bağlanmadan baypas ameliyatıyla tedavi edildi.
Muş’ta 1 yıldır diyaliz tedavisi gören ve akciğer hastalığı ile ileri derece kalp yetmezliği olan 59 yaşındaki Gülesmer, bu müddette geçirdiği 3 kalp krizi sonucu kalp kasılma gücü yüzde 25’e kadar düştü.
Gülesmer, ileri tetkik için memleketinden yaklaşık 2 hafta evvel Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniğine sevk edildi.
Burada kalp takviye aygıtıyla ağır bakımda takip edilen ve tedavilerden sonuç alınamayan Gülesmer, kronik rahatsızlıklarından ötürü anjiyo ve klasik kalp baypas ameliyatına da uygun bulunamadı.
Bu durum üzerine kalp damar cerrahi klinik sorumlusu Prof. Dr. Bilgehan Erkut ve takımından Opr. Dr. Yasin Kılıç ile Cerrahi Tıp Bilimleri, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Kısmından Doç. Dr. Enes Aydın, risk alıp hastaya açık kalp cerrahisinde nadiren uygulanabilen “Yüksek Torakal Epidural Anestezi” metodunu yapmaya karar verdi.
Ameliyattan 1 gün evvel Doç. Dr. Aydın tarafından operasyon hazırlıkları tamamlanan Gülesmer, uyutulmadan ve kalp akciğer makinesine bağlanmadan yaklaşık 3,5 saat süren koroner baypas ameliyatıyla şifa buldu.
Tabipler Gülemser’in kalbini kurtarmak için farkı alternatif aradı
Ameliyat grubundan Dr. Kılıç, AA muhabirine, tedavi uyguladıkları hastanın kalp kasılma gücünün toparlamadığını, kardiyologlar ile görüşme sonucu hastaya anjiyo sürecin yüksek riskli olacağını söyledi.
Çalışan kalpte koroner baypas planladıklarını lakin hastanın akciğerindeki sorunun bu operasyona uygun olmadığını ve farklı alternatiflere yöneldiklerini anlatan Kılıç, şunları kaydetti:
“Entübe etmeden, kalp akciğer makinesine bağlamadan koroner baypas ameliyatıyla hastamızı uyutmadan olay esnasında hastayla sohbet edip ameliyat gerçekleştirdik. Şükür bir dert yaşamadık, ameliyat sonrası tetkiklerde kalbin kasılma gücünün toparladığını gördük.”
Kılıç, ameliyata anestezi grubunun değerli takviye verdiğini belirterek, ameliyat sonrası hastanın geldiği vakte nazaran teneffüs ve sıhhat durumunun güzel olduğunu aktardı.
Ameliyat sonrası hastanın kalp kasılma gücünün yüzde 60 toparladığını tabir eden Kılıç, “Bu stil hastalar evvelden ‘ameliyata uygun değil’ denilerek ilaç tedavisiyle konuta gönderilirdi. Bölgede birinci defa multidisipliner biçimde yapılan bu çalışmayla artık bu cins hastalara şifa olacağız.” diye konuştu
Doç. Dr. Aydın da yandaş hastalıkları nedeniyle hastaya anestezi müddetince rutin protokoller uygulayamayıp entübe de edemediklerini anlattı.
“Ülkemizde az yapılan bu ameliyatı kurumumuzda birinci sefer yaptık”
Ameliyattan 1 gün evvel hastaya sırt bölgesinin üst tarafından epidural kateter yerleştirdiklerini ve ameliyat bölgesini hissetmeyecek halde anestezi uyguladıkları aktaran Aydın, şöyle devam etti:
“Ameliyatta büsbütün uyanık hastayla sohbet edip bir o kadar da tansiyon bedelleri ve vital parametrelerin son drece stabil seyrettiği, çok yorucu ve keyifli ameliyatı gerçekleştirdik. Ülkemizde ender yapılan bu ameliyatı kurumumuzda birinci kez yaptık. Bu kadar riskli hastalarda ameliyat her vakit gerçekleştirilemeyebiliyor. Ameliyatın bir periyodunda hasta, oksijen maskesinden dolayı ağız yolunda kuruluk olunca nemlendirmek ismine su istedi ve bir yudum verdik.”
Hasta Gülesmer de tabiplere güvenip riskli ameliyatı kabul ettiğini anlattı.
Hekimlerin güler yüzü ve hastane hizmetinden şad kaldığını tabir eden Gülesmer, “Ameliyatta su istediğimi hatırlıyorum. Bazen uykum geliyordu lakin hocalarla daima konuşuyorduk. Ameliyat sonrası çok rahatladım. Bu duruma geleceğime inanmazdım.” dedi.