Biyoinformatik ve moleküler epidemiyoloji: Türkiye’de kapasitenin güçlendirilmesi
Türkiye’nin tüm genom dizilimi (WGS), biyoinformatik ve moleküler epidemiyoloji konusundaki milli kapasitesini güçlendirmeye yönelik bir eğitim paketi, 18-21 Ocak 2022’de Ankara’da küresel ve bölgesel uzmanların toplantısının peşinden geliştiriliyor.
DSÖ Türkiye Ülke Ofisi, SARS-CoV-2 ve diğer yüksek tehdit gerçekleştiren patojenler için biyoinformatik ve moleküler epidemiyoloji mevzusunda kapsamlı bir eğitim paketi geliştirmek suretiyle toplantıyı gerçekleştirdi. Girişim, Avrupa Birliği tarafınca finanse edilen ve Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafınca DSÖ Türkiye Ülke Ofisi ile teknik işbirliği ile yürütülen ‘COVID-19’a Karşı Ulusal Kapasitelerin Güçlendirilmesi’ projesi kapsamında yer almaktadır.
Çeşitli ortaklık
4 gün süren toplantıya yüz yüze ve sanal olarak toplam 43 şahıs katıldı. Bunlar içinde Türkiye Sağlık Bakanlığı, DSÖ/Avrupa ve öteki 4 DSÖ bölge ofisinden ve DSÖ merkezinden uzmanlar ve DSÖ Avrupa Bölgesi’ndeki DSÖ ortaklık merkezlerinden ve üniversitelerden teknik uzmanlar yer aldı.
Toplantı, DSÖ genel merkezi tarafınca sağlanan küresel genomik dizileme stratejisine geniş bir genel bakış ile her WHO bölgesindeki genomik dizileme ile alakalı ihtiyaçların ve mevcut girişimlerin haritalandırılmasıyla başladı. 5 kapsayıcı tema tanımlandı ve bunların her biri arasında birkaç mevzu belirlendi ve toplantı boyunca bireysel öğrenim modüllerinde daha da rafine edildi. Farklı biyoinformatik araçların, boru hatlarının ve uygulamalarının yanı sıra veri paylaşımı ve analizi için GISAID ve TESSy benzer biçimde küresel veritabanlarının kullanılması da dahil olmak üzere her modül için öğrenme hedefleri ve geniş içerik alanları haritalandı.
Kursiyerler için interaktif ve ergonomik bir edinim sağlamak için her modül için pratik gösteriler, alıştırmalar ve aktiviteler tasarlandı. Farklı patojenler ve laboratuvar seviyeleri için lüzumlu uyarlamalar da göz önünde bulunduruldu ve kursun genel yapısı, zamanlaması ve öğrenim yaklaşımı üstünde anlaşmaya varıldı. Bizim ülkemizde COVID-19’a Karşı Ulusal Kapasitelerin Güçlendirilmesi projesi danışmanı Dr Katharina Kopp, Teknik Çalışma Grubu’nun kurs içeriğinin çok detaylı ve ergonomik bir taslağını geliştirmek için bir ekip olarak çalıştığını söyledi.
Sonraki adımlar
Toplantının arkasından, proje kadrosu tüm modüller için detaylı eğitim içeriğini daha da geliştirecek ve 2022’nin başlarında Türkiye’de SARS-CoV-2 ve diğer patojenler için biyoinformatik ve moleküler epidemiyoloji üzerine bir takım interaktif çalıştay düzenleyecek ve sunacak.
Bu projede DSÖ Ülke Ofisi Türkiye ile beraber çalışan Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarı Şefi Prof. Gülay Korukluoğlu, bu eğitimin arkasından WGS kapasitesinin 2 yöresel halk sağlığı laboratuvarına genişletilerek bizim ülkemizde ileri moleküler tekniklerin ancak virüslere karşı değil, hem de bizim ülkemizde de sağlanacağını söyledi. COVID-19, ancak bundan sonra ortaya çıkabilecek bütün halk sağlığı tehditlerine karşı.
Bölgesel ve küresel tatbik
Kapsamlı öğrenim paketi, eğitimli, deneyimli ve kanaatkar bir personel ağının oluşturulmasına katkıda bulunarak, bizim ülkemizde ve ötesinde halk sağlığı laboratuvarı işgücünün güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır.
Teknik Direktörü Philomena Raftery, “Bu TWG toplantısının mühim olduğuna inanıyorum, şu sebeple ele alınan gereksinimler – biyoinformatik ve moleküler epidemiyoloji üzerine bir tahsil paketi geliştirmek – dünyanın birçok ülkesinde mevcut ve COVID-19 pandemisi tarafınca büyütüldü” dedi. Bizim ülkemizde COVID-19’a Karşı Ulusal Kapasitelerin Güçlendirilmesi Projesi Sorumlusu.
Amacımız, bu eleştiri teknik alanlarda küresel halk sağlığı laboratuvarı işgücünün kapasitesini kurmak için Türkiye’de geliştirdiğimiz şeyin diğer ülkelerdeki paydaşlara adapte edilmesi, benimsenmesi ve uygulanmasıdır.
112 AciL FM Sosyal Medya Hesaplarımız
" İnstagram ve Twetetr Hesabımızdan Anlık SonDakika içerikler paylaşılmakta "
112AcilFm Kardeşi www.112acilfm.net
Eğlence,Kripto www.webilginç.com
Youtube Kanalımızda ki Son Trend Videomuz