Babaların “Çocuk Gelişiminde” Rolü Nedir?
‘Çocuk gelişimi’ denildiğinde aklımıza birinci olarak anneler geliyor. Zira hamilelik, doğum ve emzirme üzere süreçlerin anneye ilişkin olması ve toplumsal cinsiyet rolleri de bu mevzuda bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Lakin babaların’da çocukların gelişiminde çok kıymetli rolleri vardır.
Babaların çocuk gelişiminde üstlenmesi gereken rollerden bahseden Psikolog Sena Sivri, çocukların zihinsel ve ruhsal gelişiminde anneler kadar babaların da değerli bir yere sahip olduğuna belirterek, “Baba ile çocuk ortasında kurulan kusurlu bağlantı çocuğun hayatını olumsuz tarafta etkileyebiliyor. O denli ki cinsel kimliğini geliştirmesi, dünya üzerinde kendini inançlı ve pahalı hissetmesi, otorite ve hudutları kabulü, akademik başarısı, toplumsal bağları ile kendilik algısı üzerinde sorunlara ve gelişimsel aksamalara yol açabiliyor. Sağlıklı kurulan baba – çocuk ilgisi ise tüm gelişimsel, toplumsal ve akademik alanlarda çocuğun kendilik algısının güçlenmesini ve sağlıklı gelişimini destekliyor” formunda sözlerde bulundu. Bununla birlikte son yıllarda annelerin çalışma hayatına daha fazla katılmaları, aile yapılarında oluşan değişim ile boşanmaların artması üzere etkenler nedeniyle babalık rolü çok daha değerli bir hale gelmiştir.
Bir baba olarak rollerim nedir?
- Babasının sevgisini gösterdiği, bunu sözel ile davranışsal yollarla söz ettiği, problemlerinde onu dinlediği ve desteklediği çocukların duygusal gelişimleri daha sağlıklı oluyor. çocuklar kendilerini inançta ve pahalı hissediyorlar. Bu hisler da hayat uzunluğu kuracakları ilgilerin temeli için çok kıymetli bir rol üstleniyor.
- Sağlıklı baba-çocuk alakası çocukların gelişim evrelerinde yaşadıkları zorluklarla kolay başa çıkmalarını sağlıyor. Babanın destekleyici yaklaşımı 6-12 yaşları ortasındaki çocukluk devrinde onları cesaretlendirirken, ergenlik çağında hislerini rahat söz etmelerini, sorun çözme maharetlerini geliştirmelerini ve negatif hisleriyle başa çıkmalarını kolaylaştırıyor.
- Uzman Psikolog Sena Sivri, “Babayla sağlıklı alaka kurulması ve desteklenildiğini bilmek onların özgüven ile motivasyonlarını güçlendiriyor. Birebir vakitte çocukların sağlıklı bir rol model edinmelerini ve amaç koymalarını sağlıyor. Bunların yanı sıra daha fazla çalışmalarına ve motive olmalarında tesirli oluyor. Tüm bunlar da çocukların akademik muvaffakiyetlerini artırıyor. ” dedi.
- Sivri, baba ile kurulan sağlıklı bağlantı çocukların toplumsal ortamlarda kendilerini daha inançlı hissetmelerini sağladığını belirterek, “Ayrıca çocuğun daha girişken olmasına ve sağlıklı yeni alakalar kurmasına dayanak oluyor” diyor.
- Sağlıklı baba çocuk ilgisi, çocuğun kendi kimliğini keşfetmesi için de çok kıymetli. Babayla kurulan münasebette çocuğun yaşayacağı sorunların bu süreci zorlaştırdığına işaret eden Uzman Psikolog Sena Sivri, “Problem yaşayan çocuklar, bilhassa erkek çocuklar kimlik buhranı yaşayabiliyor, bu sürecin gelişmesinde gecikmeler gözlenebiliyor” diyor.
- Çocuklar bağlara dair algılarını anne-babalarının bağını gözlemleyerek öğreniyorlar. Rol model olarak seçtikleri ebeveynin davranışlarını modelleyip buna nazaran kendi tavırlarını belirliyorlar. Babanın anneye ilgili sevgi dolu ve destekleyici yaklaşımını gözlemleyen çocuklar, ileride kendi partnerlerine de misal biçimde yaklaşıyorlar. Aksi tarafta gözlemleyen çocuklar ise ilgilerinde sorunlu, uzak ve kaçıngan tavırlar sergileyebiliyorlar.Baba çocuğunu yüreklendiren ve cesaretlendiren olduğu üzere birebir vakitte hudut ve kural koyucudur da. Bu nedenle babayla kurulan sağlıklı bağ çocuğun hem kendi hudutlarını muhafazasında ve oburlarının hudutlarına duyacağı hürmette hem de otorite figürlerine dair bakışında büyük kıymet taşıyor. (BSHA- Bilim Ve Sıhhat Haber Ajansı)
BÜLTEN
112 AciL FM Sosyal Medya Hesaplarımız
" İnstagram ve Twetetr Hesabımızdan Anlık SonDakika içerikler paylaşılmakta "
112AcilFm Kardeşi www.112acilfm.net
Eğlence,Kripto www.webilginç.com
Youtube Kanalımızda ki Son Trend Videomuz