Adet gecikmesine neden olan en yaygın 7 durum 112 Acil Fm Haber
112acilfm haber-
Bilhassa adet döngünüz çoklukla düzenliyse adet dehemmiyetiniz programa uygun olmadığında telaş verici olabilir. Genel bir kural olarak, beklenen tarihten 5 gün sonra hala adet görmediyseniz bu geç adet devri manasına gelir.
Adet döngünüzü izlemek, bedeninizde neler olup bittiğini anlamanın yeterli bir yoludur. Birçok bayan için ortalama adet döngüsü 28 gündür, fakat 21 ila 45 gün ortasında da olabilir.
Sistemsiz adet periyotları yaygındır. Bazen adetiniz durabilir, bir adet döngüsünün olmaması, bir bayanın hayatında farklı vakitlerde ortaya çıkabilir. Bu durumdan etkileniyorsanız kesinlikle bir uzmana başvurun.
Adetim neden gecikiyor?
İşte geç adet görmenin kimi mümkün nedenleri.
1. Hamilelik
Adet gecikmenizin nedeni hamilelik olabilir. Adet döngüsünün temel hedefi, bedeni her ay hamileliğe hazırlamaktır. Her döngüde, rahmin duvarı kalınlaşır ve muhtemel bir hamilelik için uygun bir ortam yaratır. Oosit döllenmezse, rahmin duvarı bozulur ve parçalanır. Bu, adetin başladığı vakittir.
Hamilelikte, döllenmiş bir oosit kendini rahim duvarına sabitler ve bu nedenle artık adet görmeye gerek kalmaz.
Adetinizin çeşitli nedenlerle gecikebileceğini ve bunun kesinlikle gebe olduğunuz manasına gelmediğini unutmayın. Her durumda, emin olmak için meskende hamilelik testi yapabilirsiniz. Hamilelik testleri ekseriyetle kaçırılan bir devrin birinci gününde hamileliği tespit edebilir.
2. Doğum denetim hapı kullanmak
Doğum denetim hapı kullanıyorsanız, yeni başladıysanız yahut durdurduysanız, bu adet döngünüzü etkileyebilir ve gecikmelere neden olabilir. Progestin içeren hap ve deri altına kontraseptif implantlar üzere belli doğum denetim usulleri adetlerinizin durmasına neden olabilir.
Haplar, hormon üretimini baskılayarak adet döngüsünü bozabilir. Haplar sentetik hormonlar, östrojen ve progesteron içerir. Bu hormonlar yumurtalıkların yumurta bırakmasını pürüzler ve adetlerin sıklığını etkileyebilir.
Sadece progestojen içeren haplar, adetlerin durmasına yahut daha sık, daha hafif yahut sistemsiz adet periyotlarına neden olabilir.
3. Premenopoz
Perimenopoza girdiğinizde, adet döngüsünün sistemsiz olması olağandır. Menopozdan birkaç yıl evvel adet döngüsünün sistemsiz hale gelmesi epeyce yaygındır.
Premenopoz sırasında bedenin östrojen ve progesteron üretimi dalgalanır ve bu, yumurtlamayı ve rahmin duvarını etkileyerek adet döngüsünde bir bozulmaya neden olur.
Menopoz çoklukla 45-55 yaşlarında ortaya çıkar. Fakat birtakım genç bayanlar erken menopoz yaşayabilir. 40 yaşından evvel premenopoz semptomlarınız varsa kesinlikle bir sıhhat uzmanına danışın.
4. Gerilim
Bir hayal kırıklığı yahut çok çalışma nedeniyle gerilimli bir periyottan geçiyorsanız, bunun adet döngünüz üzerinde büyük bir tesiri olabilir. Araştırmalar, çok fazla gerilim yaşayan bayanların sistemsiz adet döngülerine daha yatkın olduğunu göstermektedir.
Gerilim bedeninizi ele geçirdiğinde, adet döngüsü için gerekli hormonlar olan östrojen ve progesteron üretimini etkileyen gerilim hormonu olan yüksek seviyede kortizol salgılanır. Kortizol salgılanması adetinizin gecikmesine yahut sistemsiz olmasına neden olabilir.
Gerilimin adet döngünüzü etkilediğini düşünüyorsanız ve kaliteli uyku yahut gevşeme teknikleri üzere ömür biçimi değişiklikleri geriliminizi yönetmek için kâfi değilse kesinlikle bir uzmana başvurun.
5. Çok fazla fizikî efor
Fizikî aktivite sıhhatiniz için uygundur. Lakin, çok fizikî eforla, regl döneminizden sorumlu üreme hormonları, gerilimli olduğunuz vakitlerde olduğu üzere bozulabilir. Araştırmalar, kuvvetli fizikî efor yapanların yarısından fazlasının sistemsiz adet döngülerine sahip olduğunu gösteriyor.
6. Kilo dalgalanmaları
Kilo dalgalanmaları, geç adet periyotlarının bir öteki yaygın nedenidir. Düşük kilolu olmak ve kalori alımını sınırlamak, yumurtlama için gerekli olan hormonların üretimini azaltır.
Gerilim yahut çok fizikî aktivite üzere kıymetli kilo kaybı da adet döngüsünü denetim eden üreme hormonlarını etkileyebilir.
Süratli bir formda çok kilo alırsanız, bedeniniz çok fazla östrojen üretebilir ve bu da adetinizin gecikmesine yahut kesintiye uğramasına neden olabilir.
7. Kronik hastalıklar
Sistemsiz adet devirleri yahut adetin gecikmesi daha önemli bir hastalığı da gösterebilir. Polikistik over sendromu (PKOS) ve tiroid problemleri adet döngünüzü etkileyebilir.
PKOS, olağan testosteron üretiminden daha yüksek bir hormonal dengesizliğe yol açar. Adet döngüsünü tesirler ve yumurtlama sistemsiz olabilir yahut olmayabilir.
Tiroid hormonları adet döngüsünün düzenlenmesinde değerli bir rol oynar. Yetersiz çalışan bir tiroid kâfi hormon üretmez ve bu sistemsiz adet devirlerine yol açabilir.
Adet gecikmem için ne vakit doktora görünmeliyim?
Adetlerin düzenliliği her bayana özeldir, lakin bariz bir sebep olmaksızın 2-3 aydan fazla gecikmeler gözlemlerseniz çabucak bir doktora başvurmalısınız.
Aşağıdaki durumlarda kesinlikle bir uzmana başvurun:
– 3 ay yahut daha uzun müddettir adet görmediyseniz,
– Adet dönemleriniz sistemsiz ve mühletleri ve sıklığı aydan aya değişiyorsa,
– 45 yaşın altındaysanız ve adetleriniz ansızın düzensizleşirse,
– Menopozdan sonra yahut döngüler ortasında kanama yahut lekelenme fark ederseniz,
– Adetleriniz 7 günden fazla sürüyorsa.
112 AciL FM Sosyal Medya Hesaplarımız
" İnstagram ve Twetetr Hesabımızdan Anlık SonDakika içerikler paylaşılmakta "
112AcilFm Kardeşi www.112acilfm.net
Eğlence,Kripto www.webilginç.com
Youtube Kanalımızda ki Son Trend Videomuz